Smultronställen mellan Göteborg och Funäsfjällen

Bensinmackar i all ära, visst är det roligare med ett riktigt gott fika i en anrik miljö? Här har jag samlat mina favoriter mellan västkusten och fjällen om man väljer vägen väster om Vänern. Det finns flera andra vägar men detta är den jag åkt flest gånger.

Tanken är att sidan ska uppdateras kontinuerligt, inte minst med tips från läsare. En del ställen kommer också få längre reportage. För att hitta senaste nytt, spana in etiketten nybloggat Göteborg-Tänndalen. Om intresse finns kan detta så småningom bli en till bok i min Smultronställen-serie.

De allra finaste smultronställena mellan Göteborg och Funäsfjällen

Nog med inledning, det är ganska många mil som ska avverkas. Om du vill köra snabbversionen så är den.

  • Behöver du handla delikatesser och samtidigt fylla på inombords? Stanna på Grön Ko i Värmlandsbro utanför Säffle.
  • Bästa fikat, inte bara på denna resa utan värt en omväg? Jannesgården i Malung. 
  • Hungrig? Lassa in i Sixten Jernbergs anda i Limhedsforsen. 
Jannesgården i Malung är ett riktigt smultronställe

Etapp 1: Göteborg-Grums

Första utmaningen är att komma ut ur Göteborg där mullvadarna härjar fritt. Men hamnar man på E45 så väntar vackra småkuperade fält förbi Alingsås och Lödöse. Du passerar fabriken i Lilla Edet där det tillverkas 1 miljard toapappersrullar om året. Mellerud brukar ha de billigaste tankställena.

von Echstedtska gården i Säffle. Sommaröppet museum med cafe. Säger sig ha Sveriges vackraste utedass med takmålning från 1700-talet. Stor samling med värmländska äppelsorter.

Saluhallen Grön Ko i Värmlandsbro utanför Säffle. Fin byggnad som har ett tidigare liv som tågstation. Mycket att handla i saluhallen och luncher. Men problemet är att jag ofta passerar innan de har öppnat.

Grön ko i Värmlandsbro

Detta avsnitt avrundas i Grums där man svänger av för att inte hamna i Karlstad.

Etapp 2: Grums-Malung

I Värmland vurmar man för sina gamla amerikanare. Fem eller tio procent av de bilar man möter är glänsande gamla bilar under sommarhelger. Ofta ligger de först i en lång kö eftersom de är ute och finåker.

Tod sushi i Sunne bjuder på snyggt upplagda sushi med kreativa varianter. Sedan tycker jag att majonnäs och rostad lök borde förbjudas komma i närheten av en sushirestaurang. 

Diner 45 Hamburgare och bensin i 1950-talsmiljö.

Sunne

Det är vackert i Värmland, särskilt längs Fryken. Det är gott om varning för älgskyltar men det är nog gammal information. Vargstammen är decimerad.

Fryken

Dutch Mountain, En bit av Holland i en röd stuga på gränsen mellan Dalarna och Värmland. Holländska träskor och ost. Lite udda meny men oj vad kul med något udda.

I Malung går vägen rakt genom centrum, så som alla vägar gick innan man började bygga ringleder och ersätta affäragator med gallerior. Mitt i smeten finns ett gammalt hus med snickarglädje från 1870-talet. Det var en gång gästgiveri och Malungs ståtligaste byggnad. Kung Oscar II var här och var imponerad. Sommaren 2021 öppnades det upp igen som bageri och gelateria. Jannesgården heter den.

Kurbits-rondellen i Malung

Etapp 3: Malung-Särna

Efter Malung börjar ännu en riktigt vacker vägsträcka.

Limhedsforsen – lunchbuffé ovanpå fräscht Sixten Jernbergsmuseum. Med storslagen utikt över älven och en rejält tilltagen parkering välkomnar Sixten Jernbergsmuseet. Ja själva museet huserar i källaren och på ovanvåningen är det matställe. De har lunchbuffé med ett par rätter av husmanskaraktär. Bra tillfälle att få i sig dagens grönsaksdos.  

Vasaloppsstarten i Berga by ser ännu större ut på sommaren än på vintern. Tänk att jag faktiskt stått här massor av gånger.

Sälengallerian kan vara värd ett besök om de har öppet. Där finns fräscha toaletter och Bullen café. Rättviksglass inte så dum. Bättre än deras då trötta bullar.

Olnigården

Olnigården – bodde Gustav Vasa här måntro på sin skidskotur?

Sörsjön– swishtoalett vid badplats på en 40-sträcka.

Älgparken Bosse & friends.

Skvaltkvarn i Dalarna

Etapp 4: Särna-Funäsdalen

Nu lämnar vi Dalarna och kommer in i Härjedalen. Det blir längre mellan fikaställena och på slutet har man varken mottagning för radio eller telefon. Därför kan det vara bra att stanna och fika där det går. Strax efter Särna samsas Trafikverkets rastplats med plåttoaletter med Beredskaps- och skogsmuseum Lomkällan. Det första man ser är draktänder på båda sidor om vägen. Sedan finns det ovanligt många byggnationer i skogen. Några av dem är bunkrar från beredskapstiden.

Lomkällan skogsmuseum är ett sommarcafé där du kan ta del av bakgrunden till Mors lilla Olle och se Särna-Hedlunds pokaler. En Lomkällan special är två våfflor med creme fraiche, räkor och stenbitsrom. Inte de bästa våfflor jag ätit men 100 kr är rena fyndpriset jämfört med på turistorterna. Anläggningen är stor och kräver ett par timmar och 80 kr i entré.

Högvålen – Sveriges högst belägna by. Har ett kapell och en minnesplakett.

De sista kurvorna bjuder på vackra vyer men till slut når vi Tännäs, vilket är slutdestination för en del. Andra fortsätter till någon annan av byarna i Västra Härjedalen. Oavsett vart du ska kan du ha glädje av mina böcker.

Böckerna som sätter piff på fjällbesöket

Strövtåg i Funäsfjällen och Ett år i Härjedalsfjällen är två böcker som är klart relevanta om du är ute på denna resa. Du får utflyktsinspiration och lokalhistoria lättsamt förpackat med många foton. Böckerna passar både de som är nya och rutinerade fjällbesökare. Även personer som vistats här i fyrtio år har berättat att de hittat saker de inte kände till tidigare. Köp dem gärna lokalt.

Strövtåg i Funäsfjällen och Ett år i Härjedalsfjällen är en trevlig kombination för dig som gillar fjällen.

Saknade du någon favorit?

Har du något ställe du tycker borde varit med? Tycker du att jag valde fel väg genom Sverige? Skriv gärna en kommentar nedan. Jag gillar att upptäcka nya pärlor och dela med mig av dem. Flera av mina böcker har skrivits i tätt samarbete med läsare. Jag får in tips, testar och delar vidare.

Hade du nytta av informationen ovan får du gärna dela den vidare med andra. Ju fler som läser desto mer meningsfullt att skriva dem. Det finns också någonstans på sajten möjlighet att lämna dricks vilket är helt frivilligt.

chefstomaten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.